Udendørs Musikalske Aktiviteter Til Seniorer

Demens Venlige Haver

At være udenfor er nødvendigt for ens velvære og en lang række af plejehjem har set fordelene ved at skabe demensvenlige sansehaver for beboere og besøgende. Der skaber man haver, som appellerer til alle ens sanser gennem kreativ brug af farver, dufte, teksturer og lyde.

Da mange plejehjemsbeboere enten har visuelle eller hørehandicap, bør en sansehave være designet til at stimulere hele spektret af de menneskelige sanser. Omhyggeligt anlagte bede med forskellige planter, stier og måske et springvand, skaber en perfekt ramme for at slappe af og nyde den visuelle og hørbare atmosfære. Beboere, familie, venner er alle i stand til at høste de sundhedsmæssige fordele, forbundet med solskin og frisk luft, samtidig med at man nyder godt af den ekstra sensoriske stimulans. Sansehaver kan have mange funktioner og kan være designet til socialisering, healing og haveterapi.

Akadinda (600x600 old lady & carer)

Musik i haven

At skabe en sund have for beboerne vil skærpe deres sanser imens man samtidig har det sjovt - en invitation til at opleve udendørs områder på en ny og fascinerende måde. Man oplever mange ting igennem musikken. Man bliver både rørt, kommer i godt humør, motiveres, man slapper af og man får rørt sig. I det hele taget er musikken med til at give én mere energi. Med en musikhave, får man skabt et interaktivt udendørs område med lyd, der både behager øjet og skaber en behagelig lyd på området. Med en sansehave med lyd får man en attraktion, der lokker både beboere og besøgende ud i naturen, for at samles om instrumenterne på alle tidspunkter af året – det er svært at gå ind i en musikhave og ikke interagere med de andre, der eksperimenterer med de forskellige lyde, som instrumenterne skaber.

Harmony (1140x760 Older Lady)

Musik & Terapi i Haverne

Der er lavet megen forskning, der viser de terapeutiske fordele og potentialer som musikken har på plejehjem. Musik kan forbedre trivsel og lindre symptomer som vrede, urolig adfærd, angst og depression. Effekten ved at spille musik kan samtidig stimulere og berolige – stimulere nogle af de primære sanser som, hørelse, berørings,- og synssanserne, berolige beboerne når de er stressede og få dem til at slappe af. På samme tid kan det at spille på et instrument, være med til at skabe bånd mellem f.eks. en Alzheimers patient og hans eller hendes terapeut/plejepersonale, eller mellem en beboer og sine familiemedlemmer.

Babel Drum (600x600_Old Lady & Baby) (600x600 Danish-care-home

Musikaktiviteter For Beboere, Plejepersonale og Besøgende

Vi ved at aktiviteter på plejehjem er vigtige for beboere, besøgende og personale. Aktiviteterne hjælper til med at sikre en levende og stimulerende atmosfære, lindre kedsomhed og give en ekstra gnist til livet. For aktivitetsledere, der ønsker at bruge musik i plejehjemsaktiviteterne, vil udendørs musikinstrumenter i haven, være et hit da man ikke kan spille forkert på disse musikinstrumenter. Musik "taler" til os alle, uanset vores sprog, kultur, eller evner, og det kan bruges effektivt med flere personer samtidigt, eller hver for sig. Man kan ligefrem udtrykke sine følelser igennem musikken og den kan bruges til at øge ens socialisering. Musikken hjælper med at forbedre ens koncentrationsevne, øge mobiliteten og koordineringen. En musikhave gør det muligt for beboerne at reagere og interagere med deres miljø. Når man spiller på de forskellige musikinstrumenter bruger man forskellige muskler i kroppen. På eksempelvis vores Harmony, kan alle nå de nederste tonerør. Hjernen reagerer på tonerne og før man ved af det, vil man hæve sin arm mere og mere for at nå de øverste tonerør. Se det er træning på en sjov måde.

MyTunes 1140x760 (older lady) (MyTunes

Besøgende i haven vil opdage at det kommer forskelige lyde fra instrumenterne, bla. pga. de forskellige materialer der er brugt til tonerør, tangenter og trommer. Instrumenter lavet med hårdttræ, udsender rene og naturlige lyde, det vi kalder en en varm og rig tone, som er lav i pitch og meget behagelig for øret. Metal instrumenter producerer en dejlig klar tone og lys tone. Udendørs musikinstrumenter stemt til den pentatoniske skala, gør at man helt uden træning kan få det til at lyde godt, idet alle tonerne i skalaen alle harmonisere med hinanden, så der er ingen disharmoni i tonerne. Overbevisende så selv den person der påstår at han/hun ikke har en tone i livet, vil kunne få det til at lyde harmonisk og kunne spille nye og originale melodier hver gang.

Det unikke element i en musikhave er, at det ikke kun er et grønt rum, men også et terapeutisk, interaktivt værktøj. Forestil dig skulpturer og musikinstrumenter placeret langs snoede kørestolsvenlige stier, der engagerer beboere i aktiviteter, der skaber beroligende lyde, opmuntrer til selvudfoldelse, forbedrer kognitive færdigheder, støtter sociale interaktioner og motiverer beboerne til at gå udendørs for at nyde den friske luft. Musikinstrumenterne er for øvrigt en skulptur i sig selv.

At kunne tilbyde musikalske aktiviteter udendørs, er en vidunderlig idé, der helt naturligt bør inddrages, når man skal designe en sansehave. Musikinstrumenterne vil forhåbentlig tilskynde os til at komme mere udendørs, også når vejret er mindre godt og være med til at vi får mere fysisk aktivitet.

Videoen nedenfor er en samling af korte videoer taget på forskellige plejehjem og ældrecentre, hvor udendørs musikinstrumenter har vist sig at være både gavnlig og sjov.