Plejecenter Kildemosen - En Musikalsk Oase på Samsø

Baggrund

Plejecenter Kildemosen er Samsøs eneste plejehjem med 36 beboere. For at skabe meningsfulde aktiviteter, der samler mennesker på tværs af generationer, har Kildemosen, i samarbejde med Samsø Kommune, etableret en sansehave med udendørs musikinstrumenter. Dette initiativ blev muliggjort med støtte fra Socialstyrelsens pulje til demensvenlige tiltag, som en del af Samsø Kommunes mål om at blive en demensvenlig ø.

Projektets Realisering

Etableringen af den musikalske sansehave har skabt et betydningsfuldt samlingssted for plejehjemmets beboere og øens befolkning. Sansehaven byder på et farverigt og inviterende miljø, hvor musikinstrumenterne lægger op til samvær, rehabilitering og træning samt modvirkning af ensomhed. Instrumenterne er nøje udvalgt af Kildemosens personale, herunder ergoterapeuter, pædagoger og musikterapeuter, i samarbejde med Samsø Kommune og Percussion Play Denmark.

Instrumenternes Placering og Betydning

Instrumenterne er strategisk placeret langs sansestien og mellem to af plejehjemmets huse. Her ses Harmony Bells og en stor Akadinda, som pryder stien. Tæt ved den offentlige sti ses Congas Medium, Cavatina, Music Book og Tubular Bells, mens den populære MyTunes "Jeg ved en lærkerede" er placeret mellem husene. Derudover er der en Akadinda, Petal Drum Solsikke og en Harmony mellem de to huse i Kildemosens skærmede afsnit.

Combi-Ka sørgede for fliselægning omkring Tubular Bells, der krævede specialfremstillede fliser. Alle instrumenterne er kørestolsvenlige og placeret på eller ved fliser, hvilket sikrer let adgang for alle.

Sansehaven i Anvendelse

Sansehaven tjener som et alsidigt pædagogisk værktøj i det daglige arbejde på plejecentret. Instrumenterne bruges både alene af borgerne og sammen med personalet, hvor aktiviteterne tilpasses den enkeltes behov og dagsform. For eksempel kan borgerne spille hurtigt eller langsomt afhængigt af deres arousal-niveau, mærke vibrationerne fra instrumenterne, eller vælge en dyb tone på xylofonen for at skabe ro og balance.

Maria Weisbjerg, centerleder på Plejecenter Kildemosen, deler sin erfaring: "Musikinstrumenterne bringer glæde og liv til både beboerne og øens befolkning. Det er fantastisk at høre lydene af musik rundt om plejehjemmet, som tiltrækker både børn, ældre og turister."

Faglig Anvendelse i Bofællesskabet, som er nabo til Kildemosen

Susanne Sejr Eggen, Områdeleder Social - Støtteteam og Bo og aktivitetscenter, Samsø Kommune, udtaler:

I Bofællesskabet på Samsø, bor borgere med udviklingshæmning eller senhjerneskader – aktuelt primært med psykiske og sociale funktionsnedsættelser suppleret med psykiatriske lidelser. Nogle borgere har et skånejob og færdes alene rundt på Samsø. Andre har behov for tæt en-til-en støtte, hvor Sansehave og instrumenterne indgår bevidst i alsidige udendørs aktiviteter.

I det fortløbende pædagogiske arbejde for at skabe balance i borgers sansning/arousel, kan Sansehaven understøtte såvel reducering, øgning og fastholdelse af arousel-niveau. De alsidige aktiviteter giver mulighed for at arbejde med de forskellige sanser samt hæve/sænke arousel-niveau og skabe større velvære.

Instrumenter/sansehaven anvendes både alene af borgerne og sammen med personalet – det kan f.eks. være:

  • At spille hurtigt/langsomt jf. arousel-niveau.
  • At slå ”tone an” og mærke vibrationer på instrumenterne.
  • At veksle mellem aktivitet og hvile, herunder supplere gåturen rundt med instrumenter med gynge – se/røre springvand mv.
  • Vælge en dyb tone på Xylofonen og skaber et stille/monoton rytme, der kan få vejrtrækning/hjerterytme i ro/balance.
  • At mærke/se/høre alle de forskellige materialer på runden mellem træ, metal, tov, planter, plastik mv.
  • At bruge sansehaven som et mødested med venner af huset.

Det at have et pædagogisk tilbud så nær Bofællesskabet gør det tilgængeligt og muligt i hverdag, hvor borgerens dagsform ændrer sig og fremmødet i Bofællesskabet er forskelligt. Ligesom det er et rigtig fint supplement til andre aktiviteter i byen (Tarzanbane, udendørs træningsredskaber ved Sambiosen). Instrumenterne giver en ekstra dimension.

En Platform for Fællesskab og Sundhed

Sansehaven giver ikke kun glæde og musikalske oplevelser, men fungerer også som et sundhedsfremmende miljø. Musikken kan stimulere hukommelsen hos borgere med demenssygdomme, fremme fysisk aktivitet og skabe lyst til at tilbringe tid i naturen.

Instrumenterne samler øens beboere, unge som gamle, og tilbyder en gratis og tilgængelig aktivitet, der styrker det sociale fællesskab på Samsø.

"Instrumenterne skulle gerne komme til gavn for os alle på øen. Forskning viser hvilken betydning det har for vores hjerne og hvad det betyder for vores mentale trivsel, når vi spiller musik. Man kan se, hvordan det med demente borgere har en enorm stor virkning, at musikken kan gå ind og røre noget ved én. Det kan gøre, at vi får lyst til at bevæge os noget mere, at vi kommer ud i naturen og får nogle flere aktiviteter, så vi får lyst til at leve noget mere. De giver lyd og er i natursmukke omgivelser. Alt i alt er det en fantastisk platform, vi har fået på Samsø til vores sundhedsplan." siger Anita Olesen, formand for Social, sundhed og beskæftigelsesudvalget samt bestyrelsesmedlem i Børn og kultur udvalget, Samsø Kommune.

Fremtiden for Sansehaven

Sansehaven er et eksempel på, hvordan målrettede tiltag kan forbedre livskvaliteten for mennesker med demens og skabe inkluderende miljøer for hele samfundet. Med støtte fra lokalsamfundet og fortsat samarbejde med forskellige institutioner, er sansehaven et lysende eksempel på, hvordan musik og natur kan bringe mennesker sammen og skabe en bedre hverdag for alle.