Ørepropper i Skolen..? Musik på en ny måde!

Jeg ved, at jeg taler for mange, når jeg siger, at bare tanken om at tage kassen med musikinstrumenter frem i klasseværelset, kan give hovedpine, endnu før man begynder at spille på dem.

For at børn kan nå det tidlige læringsmål, hvor man lærer børnene at lytte og at øge deres opmærksomhed, samtidig med at man understøtter de forskellige læringsområder, bør musik være ligeså tilgængelig som blyant og papir. Musik bruges tidlig i indlæringen, på lige fod med bogstaver og lyde, ofte ved hjælp af en metode hvor man lærer om høje og lave toner, hurtig og langsom musik, pitch, samt rytme og rim. Spørgsmålet er fortsat: Hvordan giver vi børnene de bedste muligheder indenfor musikundervisning, uden brug af ørepropper?

Cadenza (1140x760 little kids in hats) (1140x760 Cadenza

Når musikinstrumenter bliver introduceret til børnene, vil der i starten være noget støj, mens børnene udforsker de nye instrumenter. Børnene får noget instruktion i brugen af instrumenterne og de lærer at det ikke lyder godt hvis man bare hamrer løs. Derefter begynder de at udforske instrumenterne og eksperimentere med de forskellige lyde og toner, for derefter at komponere deres egen musik, uden vejledning fra en voksen.

Denne vilje til at lære nyt og eksperimentere, er med til at børnene får styrket deres kreativitet og de lærer ligeledes at arbejde sammen med andre, ting som er vigtige også at kunne i voksenlivet.

At have et kontinuerligt musikalsk miljø, er med til at styrke børns tillid og de får en følelse af tryghed.

Conga Drums

Når børnene eksempelvis selv kan vælge hvad de vil beskæftige sig med i dagens undervisning, indenfor nogle forskellige rammer, tilskynder det dem til at udforske og dette er bla. medvirkende til at gøre dem til selvstændige individer. Denne vilje til at eksperimentere forstærker læringen via legen og det at udforske nye ting, samt evnen til at tænke abstrakt.

For at reducere lydniveauet fra musikinstrumenterne, kan det være at man lægger en masse tæpper og puder på gulvet.

Et andet alternativ er at tilbyde udendørs musikinstrumenter. Der er mange fordele ved at lære i naturen og Percussion Play´ fremstiller en række instrumenter til skoler og børnehaver, som er slidstærke og modstandsdygtige over for vejret. Det at have udendørs musikinstrumenter, dæmper støjniveauet i klasseværelset, da musikken flyttes udenfor. Børnene lærer ofte på en anden måde når man flytter undervisningen udendørs. Musikinstrumenter er også tilgængelige, når der ikke er undervisning og en lærer tilstede og man vil også opleve at børnene bruger dem i frikvarterene.

Cykler og klatrestativer er altid populære, men ikke alle børn har den mulighed, hvis man eksempelvis har et handicap og sidder i en kørestol. Instrumenterne kan bruges af alle.

De fleste af musikinstrumenterne er stemt efter den pentatoniske skala, der er en fem tonet skala, som er en behagelig toneart og bevirker at der ikke er nogen forkerte toner. dvs. halvtonerne har vi fjernet og det betyder at der ikke er noget der lyder falskt. Det er med til at opbygge børnenes selvværd og tillid, da man ikke kan begå ”fejl”.

Man kan tilføje dans/bevægelse, kostumer og en scene til at optræde på og man kan udvide udvalget af musikinstrumenterne via gryder og træskeer for at lave deres egne improviserede instrumenter. Fordelene ved udendørs musikinstrumenter er talrige, det ville være en skam ikke at anvende dem i det daglige.

Med en ordentlig introduktion til instrumenterne og en god placering af instrumenterne, finder børnene hurtigt ud af at det er sjovt at lave musik.

Harmony

Yderligere information om de positive effekter af musik og det store udendørs kan findes her på vores hjemmeside, se vores vidensbase der indeholder artikler om de forskellige fordele ved musikalsk og udendørs spil og hvidbøger på forskellige musik-, leg og sundhedsrelaterede emner.